- Traditiegetrouw passen aanbieders van producten de prijzen op 1 juli aan en gaan er nieuwe regels in voor onder meer huurprijzen van woningen.
- Ook dit jaar is dat het geval. Vermogende spaarders lopen eerder tegen een negatieve rente op en online koopjesjagers krijgen te maken met nieuwe btw-regels.
- Business Insider behandelt 11 veranderingen die van invloed kunnen zijn op jouw portemonnee.
De zevende maand van het jaar is traditioneel een maand waarin nieuwe tarieven van producten en diensten van kracht worden. Dat is dit jaar niet anders. Zo verhogen zowel energieleveranciers als telecombedrijven de prijzen per 1 juli.
Maar er verandert ook het nodige bij de regelgeving van de overheid: denk aan huurprijzen, nieuwe btw-voorschriften en regels die invloed hebben op de kosten van woningtaxaties.
Business Insider biedt een overzicht van elf veranderingen die gevolgen kunnen hebben voor jouw portemonnee.
Statiegeld op kleine flesjes
Per 1 juli wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter wordt straks 15 cent statiegeld gerekend.
Je kan ze inleveren bij supermarkten, winkels op stations, tankstations langs de weg en cateraars. Andere verkopers van flesjes zoals scholen, sportverenigingen en bedrijven staat het vrij te kiezen of ze willen inzamelen.
Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem.
Negatieve spaarrente boven de €100.000
Vanaf juli dit jaar betalen vermogende spaarders vaker een boeterente van 0,5 procent over een deel van hun spaargeld.
Afhankelijk van waar je bankiert, geldt de negatieve rente vanaf een spaarbedrag boven de 100.000 euro of 150.000 euro. Dit geldt onder meer voor SNS Bank, ING, Rabobank en ABN Amro.
Door overtollig spaargeld te spreiden over meerdere banken kan je eenvoudig honderden, en zelfs duizenden, euro’s besparen.
Nieuwe Europese regels maken taxatie woning mogelijk duurder
Per 1 juli gaan er nieuwe, Europese regels gelden voor het taxeren van woningen. Belangrijk daarbij is dat het niet meer mogelijk is om modelmatige taxaties te gebruiken bij het aanvragen van hypotheken voor woningen met overwaarde.
Makelaars en taxateurs zouden de nieuwe regels volgens de Vereniging Eigen Huis kunnen aangrijpen om prijzen voor taxaties te verhogen met bedragen tot 350 euro.
De VEH spreekt van een poging om de markt af te schermen tegen goedkopere alternatieven voor het taxeren van woningen.
Lees ook: Huiseigenaren bezorgd om duurdere taxaties per 1 juli: kosten kunnen oplopen tot 350 euro
Energietarieven voor variabele contracten fors hoger
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Dat komt onder meer door het koude voorjaar en de CO2-prijzen die recentelijk flink zijn opgelopen.
Op de groothandelsmarkt zijn stroomprijzen de afgelopen maanden met 22 procent gestegen en de gasprijzen met 19 procent. Dit is al terug te zien bij contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer wordt vastgezet. Dergelijke energiecontracten worden elke maand aangepast.
Lees ook: Blik op je Geld: benzine, stroom en gas fors duurder
Per 1 juli passen energieleveranciers ook de prijzen van variabele contracten aan. De verwachting is dat de tarieven van stroom en gas allebei omhoog gaan.
Een gemiddeld huishouden kan mogelijk rekenen op een stijging van zo’n 200 euro op jaarbasis, schat energievergelijker Gaslicht.com.
Lees ook: Energierekening voor stroom en gas stijgt mogelijk met €200 op jaarbasis
Hogere prijzen bij KPN en Ziggo voor internet- en tv-pakketten
De grote telecombedrijven Ziggo en KPN verhogen per 1 juli de tarieven voor internet- en tv-pakketten. Bij Ziggo gaat het om een gemiddelde stijging van 1,43 euro per maand, ofwel 17 euro op jaarbasis, aldus prijsvergelijkingssite Pricewise.
Volgens een woordvoerder van Ziggo hangt de prijsstijging samen met investeringen in de digitale infrastructuur. "Er worden steeds hogere eisen gesteld aan het netwerk."
Ook bij KPN worden de prijzen verhoogd. Klanten kunnen rekenen op gemiddeld 18 euro aan extra kosten op jaarbasis voor internet- en tv-pakketten.
Huur sociale huurwoning mag niet omhoog, vrije sector maximaal 2,4% erbij
Anders dan vorig jaar mag de huur van sociale huurwoningen dit jaar niet worden verhoogd per 1 juli.
In de vrije sector (woningen met een kale huur vanaf 752,33 euro) bedraagt de huurverhoging maximaal 2,4 procent.
Aan het verhogen van de servicekosten is geen grens gesteld. Wel moet de verhuurder dan een overzicht van de kosten met je delen en duidelijk aangeven waarom de kosten omhoog gaan.
Nieuwe btw-regels in Europa: geen vrijstelling tot 22 euro bij aankoop via webshop buiten de EU
Vanaf 1 juli gelden er nieuwe Europese btw-regels voor e-commerce.
Momenteel geldt er voor een waarde tot 22 euro een btw-vrijstelling voor de invoer van pakketten die bij niet-Europese webshops uit bijvoorbeeld China of de VS zijn aangeschaft. Deze vrijstelling vervalt per 1 juli, zodat je altijd btw moet betalen.
Hoewel de meeste bedrijven het spel eerlijk spelen, bracht de vrijstelling sommige verkopers ertoe om goederen van hoge waarde, bijvoorbeeld smartphones, frauduleus tegen een lagere prijs aan te geven om van de vrijstelling te profiteren.
Dit werkte ondermijnend voor EU-bedrijven die geen andere keus hadden dan hun EU-klanten voor dezelfde producten het volle btw-tarief door te berekenen. Door de btw-vrijstelling af te schaffen kunnen Europese bedrijven op een gelijker speelveld concurreren.
Minimumloon stijgt
Per 1 juli stijgt het brutobedrag van het wettelijk minimumloon.
Het nieuwe salaris voor werknemers van 21 jaar en ouder komt uit op 1701,80 euro per maand, 392,55 euro per week of 78,51 euro per dag.
Respectievelijk gaat het om een stijging van 21,80 euro, 4,85 euro of 97 cent ten opzichte van het vorige minimumloon.
Lees ook: Hoger minimumloon? Dit levert een stijging met 10% of een uurbedrag van 14 euro netto op
Maximaal 25% korting op alcohol
Vanaf 1 juli moeten webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren strenger controleren op leeftijd. Online verkopers zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de controle.
Ook mogen verkopers nog maar maximaal 25 procent korting bieden. Stuntaanbiedingen als 'twee halen, één betalen' zijn straks niet meer toegestaan.
Het toezicht op deze wijzigingen in de regelgeving komt voor rekeningen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Lees ook: Bol.com stopt met de verkoop van alcohol – de leeftijdscheck blijkt niet waterdicht
Onbelaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 oktober
Werknemers die door corona meer thuis zijn gaan werken, mogen nog tot 1 oktober een onbelaste vaste reiskostenvergoeding ontvangen van hun werkgevers. Deze regel gold tot 1 juli en wordt nu voor de derde keer verlengd.
Omdat thuiswerken ook na de crisis vaker zal voorkomen, werkt het kabinet aan een nieuwe regeling waarmee werknemers ook onbelaste thuiswerkkosten kunnen vergoeden. De helft van de werkgevers biedt nu al zo'n vergoeding, schrijft hr-website Personeelsnet.
Belasting(schuld) weer betalen
Ondernemers die te kampen hebben met betalingsproblemen vanwege de coronacrisis kunnen tot en met 30 juni uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Per 1 juli moet er weer gewoon belasting worden betaald.
Het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld laat nog even op zich wachten. Ondernemers hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 te starten met betalen en hebben vijf jaar de tijd om de schuld af te lossen.
[activecampaign form=24]
Meer over geldzaken? Bekijk ook deze stukken eens:
- Blik op je Geld: benzine, stroom en gas fors duurder – wilde rit als je in crypto belegt
- Hypotheekrente stijgt: zo groot is het verschil tussen aanbieders bij 20 en 30 jaar vast
- De fameuze cryptohandelaar ‘Wolf of All Streets’ legt uit hoe hij vóór de hype speculeerde op de dogecoin –en geeft 2 tips voor ‘groentjes’ in de cryptomarkt